Hamurile pentru catarari au evoluat de-a lungul timpului. Un moment important in istoria lor a fost adaugarea de bucle reglabile si a porturilor pentru echipament.

Astazi sunt produse de companii specializate in astfel de echipamente ca: Mammut, Petzl, Beal, Edelrid etc.


Hamul este un element esential al echipamentului tau de escalada. Rolul principal al acestuia este de a te mentine in siguranta.

Uite ce intrebari trebuie sa-ti pui pentru a-ti alege in mod corect hamul.

1. Ce tip de activitate de catarare practici?

Gandeste-te mai intai in ce tip de catarare il vei folosi. Fie ca iubesti escalada sportiva, escalada traditionala sau alpinismul, ia in considerare faptul ca hamurile au caracteristici diferite pentru fiecare activitate.

Daca esti incepator si te antrenezi intr-o sala de catarare, alege un ham usor. In acest fel, te vei concentra doar pe ceea ce faci, fara a fi impiedicat de greutatea echipamentului.

2. Cum alegi marimea potrivita?

Marimile de la un producator nu corespund mereu cu marimile altui producator. Asadar, ca sa gasesti marimea potrivita, probeaza-l cu hainele pe care le vei folosi in catarare.

Daca marimea nu este cea corecta, hamul nu va fi nici comod si nici sigur pentru tine.

Te asteptam in Bucuresti, pe Strada Blanari nr.12, unde te vom ajuta sa-ti gasesti echipamentul potrivit!

Inainte de a veni, poti consulta selectia noastra de hamuri de alpinism si escalada!

3. Cat de sigur este hamul?

Hamurile au coduri ale standardelor de siguranta imprimate pe eticheta. Etichetele EN/UIAA de pe echipamente atesta standardele de siguranta internationale.

Toate firmele de renume din domeniu indeplinesc aceste standarde.

4. Bugetul disponibil

Daca esti incepator, poti alege un ham mai simplu si mai accesibil. Cu toate astea, cand vine vorba de siguranta ta, nu trebuie sa scapi din vedere produsele ce indeplinesc standardele de siguranta internationale!


In concluzie, identifica tipul de catarare pe care il practici si bugetul, in asa fel incat sa restrangi lista de optiuni.

Echipa Montrek.ro te va ajuta cu sfaturi extrem de utile in alegerea hamului potrivit pentru tine.